Meer aanlegplaatsen voor sloepen

Publicatiedatum: 24 juni 2019

Even de benen strekken, een picknick in de natuur of vanuit de boot zo het museum in, dat kan nu op verschillende plekken verspreid over de provincie Noord-Holland.

Recreatie Noord-Holland heeft tien nieuwe openbare aanlegplaatsen voor sloepen gecreëerd. De aanlegplaatsen of landvasten, zijn te herkennen aan een blauw-wit bord met het woord ‘landvast’.

Watersporters welkom
Bij veel aanlegplaatsen langs het water hangt een bordje met ‘verboden af te meren’ of ‘privé steiger’. Openbare aanlegplaatsen zijn voor watersporters vaak niet herkenbaar. Recreatie Noord-Holland wil daar verandering in brengen met de nieuwe landvasten. Naast de tien nieuwe landvasten, zijn in opdracht van de gemeente Alkmaar en Heerhugowaard en met subsidie van de provincie in 2018 al zes landvasten ingericht. Ook de gemeente Opmeer heeft onlangs een landvast opgeleverd. Het aantal locaties kan in de toekomst verder worden uitgebreid. De aanleg van nieuwe landvasten sluit aan op de Visie op waterrecreatie 2030 van de Provincie Noord-Holland.

Picknick of museumbezoek
De openbare landvasten liggen in recreatiegebieden of bij bezienswaardigheden. Zo kunnen watersporters een vaartocht combineren met een bezoek aan het Poldermuseum Heerhugowaard, museum in ’t  Houten Huis in de Rijp of het Noorderpolderhuis in Schermerhorn. De nieuwe landvasten zijn opgenomen in het Sloepennetwerk, een netwerk van vaarroutes op basis van genummerde knooppunten. De locaties van de landvasten, evenals vaarroutes, openingstijden van bruggen en doorvaarthoogtes, zijn te vinden op de website www.sloepennetwerk.nl.


Meer nieuws