LF Waterlinieroute gelanceerd

Publicatiedatum: 24 juni 2021

Het Fietsplatform lanceerde op 17 juni de nieuwe LF Waterlinieroute. Recreatie Noord-Holland RNH heeft een belangrijk aandeel gehad in de realisatie van het noordelijke deel van de nieuwe fietsroute.

Deze Langeafstand Fietsroute is bij uitstek geschikt voor een fietsvakantie, en maakt deel uit van een reeks geplande LF-icoonroutes. In het tracé zijn drie linies aan elkaar verbonden: de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie.

Ondersteuning website, app en fietsgids

Bij elkaar is het tracé 410 km lang, tussen Edam en Bergen op Zoom. De route is volledig in twee richtingen bewegwijzerd en wordt ondersteund door de website, app en fietsgids. Fietsers kunnen hun spullen pakken en vandaag nog op de fiets spingen. Bij thuiskomst is er een passende herinnering om aan te vragen: een schildje om op het frame te plakke, en een persoonlijke oorkonde.

Realisatie Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam, het noordelijke deel van de fietsroute, verbindt alle recreatieschappen van Recreatie Noord-Holland met elkaar: Alkmaarder- en Uitgeestermeer, Spaarnwoude, Twiske Waterland en Groengebied Amstelland. Het routebureau van RNH had een verbindende rol voor het Fietsplatform, de provincie Noord-Holland en alle betrokken recreatieschappen. Het bureau verzorgde verder het saneren van oude fietsroutes en de aanleg van nieuwe. Nu de Stelling van Amsterdam klaar is, volgt het operationeel onderhoud van de bebording van zowel het fietsknooppuntennetwerk als het LF-netwerk.

2021 LF Waterlinie Oude Zeedijk Assendelft // oude_zeedijk_bij_assendelft_stelling_van_amsterdam_juni_2021.jpg (63 K)

   Oude Zeedijk bij Assendelft - Stelling van Amsterdam (foto: Martin van Lokven)

Over de LF Waterlinieroute

De LF Waterlinieroute neemt de fietser mee door aantrekkelijke natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. De historische Hollandse waterlinies zijn aangelegd om de vijand te weren door enorme stukken land onder water te zetten. Het zijn unieke ketens van militaire bouwwerken die het landschap op een bijzondere manier hebben verrijkt. Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn!

Veel elementen van de linies zijn nog terug te zien in het landschap, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken. De vakantiefietser fietst door een aangenaam decor van water en spannende natuur, langs aantrekkelijke forten en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. De geschiedenis van de waterlinies komt helemaal tot leven tijdens deze tocht!

Neem snel een kijkje op de website www.lfwaterlinieroute.nl

* Hoofdbeeld: Bunkers Slaperdijkweg Spaarndam - Stelling van Amsterdam (foto: Martin van Lokven)


Meer nieuws