Sensor Routenetwerken

Innovatieve meting van recreanten

Publicatiedatum: 8 december 2017

RNH gaat in opdracht van provincie Noord-Holland en een groot aantal gemeenten het aantal gebruikers van fiets-, wandel- en vaarroutes en Toeristische Overstappunten (TOP’s) tellen

Dit gebeurt in samenwerking met HR Groep Leisure. In de maanden november en december worden op 107 locaties, verspreid over de hele provincie, bewegingssensoren geplaatst door HR Groep Leisure. Het daadwerkelijke meten gebeurt in 2018 en 2019, met eventueel een vervolg.

De sensoren worden bevestigd aan straatmeubilair, zoals TOP-zuilen, startpanelen van een wandel- of fietsnetwerk, hekwerken bij wandeloverstappen en lantaarnpalen. Ook aan constructies zoals bruggen en remmingswerken kunnen de bewegingssensoren worden bevestigd.

De metingen gaan plaatsvinden met draadloze digitale infraroodsensoren. Deze geven informatie over het aantal recreanten op een bepaalde locatie, dag en tijdstip. Recreatie Noord-Holland en HR Groep Leisure benadrukken dat de bewegingssensoren geen camera’s zijn. Er kan dan ook geen privacygevoelige informatie worden vastgelegd. De sensoren registreren uitsluitend beweging met behulp van warmte en meten zo de aanwezigheid en verblijfsduur van een persoon in het meetveld van de sensor. De verkregen data worden via een radiosignaal verzonden naar een centrale server. 

De ingezette innovatieve techniek maakt gebruik van het LoRa-netwerk. LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) is een telecommunicatienetwerk waarbij data over lange afstand van en naar draadloze sensoren kunnen worden verstuurd. Deze toepassing past in de trend Internet of Things (IoT), waarbij apparaten gekoppeld worden aan internet om gegevens te kunnen uitwisselen. 

De gemeenten en provincie krijgen door deze metingen inzicht in het gebruik van de bestaande fiets-, wandel- en vaarroutenetwerken en TOP’s. Deze kennis is van nut bij het maken van beleid op het vlak van welzijn (recreatie), economie (toerisme) en omgeving (ruimtelijke ordening en milieu).

Meer informatie over routenetwerken en TOP’s in Noord-Holland is te vinden op:

www.wandelnetwerknoordholland.nl

www.noordhollandpad.nl

www.fietsroutenetwerk.nl

www.sloepennetwerk.nl

www.natuurwegwijzer.nl/tops


Meer nieuws